Doğumgünü nedeniyle yaşpasta lazım. Elinizde iki seçenek var.
1. Un, şeker, kakoo, meyve, süt vs alıp pastayı evde yapmak ki çok şey bilmeniz yada öğrenmeniz lazım.
2. Pastayı hazır almak.
Web sitesi kuracaksınız. bir kaç seçeneğiniz var ama en kullanışlı ikisi; ya kodlamayı öğreneceksiniz ki çok şey bilmeniz veya öğrenmeniz lazım; yada hazır cms sistemi kullanacaksınız.
Cms sistemleri de çeşitli. WordPress, Joomla, Drupal türkiye'de popiler kullanılan ve ilk aklıma gelenler. Tabiki ülkemizde çok bilinmeyen çok sayıda cms var. Mesela bunlardan biri, şu an bu yazıyı okuduğunuz siteye güç veren Backdrop.
Backdrop'un ne olduğu sanırım kısmen anlaşılmıştır. Peki nedir diğer sistemlerden farkı?
Öncelikle Backdrop CMS bir drupal çatalıdır. Drupal'ın symfony kullanılmamış üst sürümü gibidir. Drupal7 kullanışlılığı ve kolaylığı, Drupal 8 veya 9 özellikleriyle birleştirilmiş. Biraz daha açacak olursak, bu soruyu diğerlerinin eksiğine bakarak yanıtlamak yerinde olur. Drupal güncelleme konusunda, WordPress açık kaynak kodlu da olsa büyük işlerde işin içine ciddi ücretlerin girmesi gibi problemler getiriyor. Joomla esneklik konusunda sıkıntıları var ve biraz hantal. Onda da güzel iş isteyen güzel para ödemek zorunda. Ne var ki bunda para ödenir. dediğinizi duyar gibiyim. Ancak açık kaynak kodunun ruhuna ters düşüyor malesef.
Backdrop güncellemeler konusunda tutarlı olmayı vadediyor.
Drupal ve Backdrop yapboz gibidir. Neye ihtiyacınız varsa onun eklentisini bulup çalıştırırsınız ve işinize bakarsınız. Şu koskoca siteyi yaparken toplamda yazdığım kod bir sayfayı geçmez. Ancak hayatınızı siteler yaparak kazanıyorsanız o zaman iş değişir. Backdrop henüz çok genç. Yinede eksikliğini hissettiğim bir şey olmadı. Php üzerinde çalışan bu sistemi buradan yazmaya devam edeceğim. Kurulumu, yapılandırılması vs...
Yorum ekle