İlk yazımda drupalın bir yapboz olduğunu söyledim. Eklentiler de bu yapbozun parçaları. Yani drupalın çekirdek sürümüne ilave özellikler katmak için kullanacağımız dosyalar. Mesela bu sitenin üyelik sayfasında veya yorum göndermeye çalıştığınızda size, site güvenliği için çeşitli sorular yöneltilir ve cevaplamanız istenir. Eğer o sorular olmasa, siteye ingilizce reklam yazıları dolar, ben de onları temizlemeye çalışmaktan günlük hayata katılamazdım. O soru sayesinde sistem, yazıyı gönderen insan mı, yoksa otomatik içerikler giren bir bilgisayar yazılımı mı anlayabiliyor. Zira soruları ben yazdım ve ancak insan beyninde oluşturulabilecek cevaplar şeklinde ayarladım. Sanırım eklenti konusu bu örnekle iyice anlaşılmıştır. (Bu arada bizim güvenlik doğrulamasını beğenmişseniz, captcha ve redler eklentileriyle yaptım.) Bir arama motoruna drupal eklentileri yazdığınızda yada istediğiniz özelliği yazıp sonuna drupal yazarak arattığınızda eklentilere muhtemelen kolayca ulaşacaksınız. Örneğin, güvenlik doğrulaması drupal yazdığınızda captcha eklentisinin linki elinize takılacaktır. Eklenti kurmanın üç yolu vardır.
1. eklentiler linkine girin.
2. yeni eklenti linkine girin.
3. eklenti linkini gösterin veya bilgisayardaki targz uzantılı dosyayı gösterin. Adımları takip edin.
4. bilgisayara indirdiğiniz eklentiyi klasöre çıkarın, ftp hesabınızdan www/sites/all/modules/ klasörlerine girin ve eklentiyi klasör halinde buraya yapıştırın. (dikkat! drupal kurulumundaki gibi ctrl a ctrl c şeklinde olmayacak klasörü getireceksiniz.)
5. eklentiler sayfasına döndüğünüzde eklentiyi işaretlenmemiş olarak göreceksiniz işaretleyin ve kaydet düğmesini tıklayın.
6. Veri tabanı güncellemesi falan gerekirse yapın.
7. yönetim sayfanızdan dizin linkine girin ve eklentinizin ayarlarını yapın.
8. tema eklemek için tema klasörünüzü bilgisayarınızdan kopyalayın ve aynı yoldan bu kez modules değil themes klasörüne girip yapıştırın.
9. görünüm linkinden temanızı seçin ve ayarlarını yapın.
not: veri tabanı güncellemesi için www.siteadresiniz.siteuzantınız/update.php adresini ziyaret edebilirsiniz.
Yorum ekle