Bilgisayardı, windowstu derken üç hafta önce aldığım android telefonla android işletim sistemiyle de haşırneşir olmaya başladım. Bu güne kadar android özgür sistemdir kapalı sistemden iyidir diye yorumlar yapıyordum ama artık çokta emin değilim. Android zannettiğim kadar özgür değilmiş. Çeşit çeşit kilitler, bu kilitlerin kırılmasıyla garantinin devredışı bırakılacağı yönündeki açıklamalar, atılan her adım için root gerekmesi ve firmaların, cihazında yönetici oturumu yani root işlemi yaparsan garantiyi devredışı bırakırım tehditleri ki parasını verip aldığım üründe neden kısıtlamalı kullanıcıyla işlem yapayım oda ayrı konudur; Benim android özgürlüğü konusundaki fikir ve düşüncelerimi yerleyeksan etmeye yetti doğrusu. Eskiden symbian kullanırken programın kurulması esnasında bize sorardı tel hafızasınamı kurayım yoksa hafıza kartınamı diye... Şimdi direk telefona kuruluyor ve çoğu taşınamıyor taşımak için root vs gerekiyor. Cihazınızın hafızası 4gb ise siz bunun en fazla 2gb lık kısmını görüp kullanabiliyorsunuz ve cihaza takacağınız hafıza kartları da resim video atmaktan başka işinize yaramıyor. Halbuki kapalı diye eleştirdiğimiz sistemlerde 8g dan küçük hafıza zaten yok. İçinden uygulama çalıştıramadıktan yada çalıştırmak için firmaların anlamsız tehditlerine karşı durmak zorunda kaldıktan sonra ne anlamı var hafıza kartı takabiliyor olmanın? Denebilirki androidde de yüksek hafızalı telefonlar var. evet ama yarısını hayatta birkez bile kullanmayacağınız uygulamalarla dolduruyorlar ve ben kullanmayacağım o uygulamaları garanti sağsalim dursun istiyorsam kaldıramıyorum. Mesela youtube skype gibi uygulamaları kullanmak istemesemde firma kurduysa telefonumda saklamak zorundayım. Halbuki ben windows ta nasılki administrator oturumu açıp parasını verdiğim cihazı gönlümce kullanabiliyorsam, androidde de root erişimi sağlayıp paramla aldığım cihazı özgürce yönetmek isterdim. Android ile ilgili bilgi ve kazandığım deneyimleri buradan paylaşıyor olacağım.
yorumlar
Mustafa DOĞAN
Asus telefon güncellemeleri
Per, 09/02/2017 - 14:44Asus malesef güncellemeler konusunda sınıfta kalıyor. Güvenlik güncellemelerini telefon üzerinden yapabiliyorsunuz ama ana versiyon güncellemeleri, hiç te son kullanıcının üstesinden gelebileceği gibi değil. ZenFone 2 için öncelikle burayı tıklayarak Please select OS satırının altındaki Please choose düğmesini tıklayıp android seçeneğini seçin. Seçiminizi yaptıktan sonra çıkan seçeneklerden, Firmware linkini tıklayın. Sonra telefon modelinize uygun dosyanın global olanını indirin. (Telefon modelinizi, ayarlar, cihaz hakkında alanından görebilirsiniz. Örneğin z00ad gibi...) Dosyanızı indirdikten sonra, telefonunuzu usb kablosuyla bilgisayarınıza bağlayın ve dosyanızı dahili hafızaya doğrudan kopyalayın. Cihazın şarjının en az yüzde elli olmasını öneriyorum. (Asus yüzde onbeş yeter diyor ama tedbirli olmakta fayda var.) Cihazınızı yeniden başlattığınızda, bildirim alanınızda sistem güncellemesi bulundu şeklinde uyarı olması lazım tıklayın ve adımları takip edin. (Hata vermediği sürece, işlem takılsa da uzun da sürse müdahale etmeyin.) Telefonunuz başladığında ayarlar cihaz hakkında alanından android sürümünüzü görebilirsiniz. Bu şekildeki güncellemeyle veri kaybınız olmaz rehber, uygulamalar, ayarlar vs.
Dikkat! Burada verilen bilgiler, yol gösterme amaçlıdır. Hatalı dosya seçimi yada yanlış işlem sonucu cihazınızın başına gelecek olumsuzluklardan, (cihazın kullanılamaz hale gelmesi, bir daha onarılamaz hale gelmesi gibi) sorumluluk kabul etmiyorum. Eğer teknik konulardan anlamıyor ve işinizi sağlama almak istiyorsanız, servislerde güncelleme yaptırabilirsiniz. Yöntem tarafımca denenmiş ve başarılı olmuştur. cihazınızın kullanılamaz hale gelmesi çok düşük itimaldir.
Yorum ekle